Днес

Ден със събитие

Почивен ден

Санитарен ден

VII НОЩ В БИБЛИОТЕКАТА

Начало 9 Новини 9 VII НОЩ В БИБЛИОТЕКАТА

Над 600 шуменци посетиха проявите, организирани от РБ „Стилиян Чилингиров” в седмото издание на инициативата Нощ в библиотеката, като 330 от тях подновиха годишния си читателски абонамент.

Сред цветните атракции в Нощта бе артистът Здравко Минчев, автор на текстилно изкуство, базирано на техниката плъстене на вълна и на комбинирането на видовете вълна – от овча вълна до козина от редки и благородни животни като бактрийска камила, як, кашмирска коза, алпака и др. с платове и естествени нишки като коприна, коноп, лен, хималайска коприва. Той гостува с изложба художествени пана и дрехи, с базар на различни артикули и с атрактивна демонстрация на техниките на плъстене при видовете вълна, на възможностите за комбиниране на материалите и за манипулация на текстила с оглед получаването на различни текстури. Сред атракциите в Нощта бе и групата Infernity Fire Art, която представи огнено шоу с пироефекти, а за детската аудитория организира ателие за усвояване на трикове с пой, стаф и топки за жонглиране.

Шуменци и гостите на града, посетили библиотеката на 27 май, имаха възможност да се включат в ателие за изработка на бижута, ателие „Аз Буки” съсзанимания в областта на калиграфското изкуство и да наблюдават демонстрация на техники за възстановяване и декориране на стари книги. Представени бяха и две експозиции – фотодокументалната изложба „Моите съвременници: Литературните приятелства на Стилиян Чилингиров”, изградена върху спомените на писателя и разказваща за личните и литературните му приятелства с известни и по-малко популярни личности от културния и обществения живот на България през първата половина на XX в., и изложба с издания от фондовете на отдел „Изкуство“, публикувани преди 1922 г. Любопитни за посетителите бе ретро библиотечният кабинет от 70-те години на XX в.

За своите гости библиотеката организира и традиционните за инициативата кинопрожекции, както и фензони с биографична литература за личности от различни области на науката, изкуството и обществения живот и с художествена и отраслева литература по темата „Пътешествия, романтика, храна”. Част от програмата бяха още благотворителният базар с издания на библиотеката и отчислени от фондовете й стари книги и списания, както и традиционните атрактивни обиколки на библиотечните книгохранилища. На малките си приятели предложихме концерт на Вокално-театрална формация „Аврида”, възможност да се включат в карнавално фото,  забавления с Face Art, оцветяване на любими приказни герои и на декоративни фигурки, кино с пуканки.