Нежна песен / Лейла Слимани

Книга от серията “Безкрайна проза” на издателство “Леге Артис“.

Книгата получава наградата “Гонкур” за 2016 г.

Вледеняващата история за “перфектната” бавачка, която убива двете деца, за които се грижи, “Нежна песен” е написана по истинската история на една доминиканка, гледачка на две деца, която през 2012 г. е изправена на съд за двойното убийство на децата. Самата тя майка, Слимани споделя, че “представата да плащаш на някого да обича децата вместо теб” я омагьосва. Това винаги води до сложни отношения, защото ние винаги се боим, че той ще отнеме мястото ни в сърцето на децата ни, споделя още тя. “Като дете имах бавачки и винаги ясно осъзнавах мястото им някъде между майка и чужд човек.”

“Бебето е мъртво. Отнело е няколко секунди. Лекарят потвърди, че не е страдало. Поставиха го в сив калъф и дръпнаха ципа върху отпуснатото телце, което намериха да плува във водата сред играчките. Но малката беше още жива, когато пристигна Бърза помощ. Беше се борила като звяр…”

Из книгата

Лейла Слимани (1981) е френска писателка и журналистка от марокански произход. През 2016 г. получава Гонкур за своя роман “Нежна песен”. Слимани е едва 12-а жена, която печели Гонкур, откакто наградата съществува (повече от век), наред с писателки като Маргьорит Дюрас и Симон дьо Бовоар. Тя посвети наградата на своите родители. Слимани е родена в Рабат, Мароко и на 17 години заминава за Париж да учи политически науки и медийни изследвания. След завършването си работи като журналист за списанието “Jeune Afrique”. През 2014 г. тя публикува първия си роман “Dans Le Jardin де l’ogres”, който две години по-късно е последван от психологическия трилър “Нежна песен” (Chanson Douce). Той бързо се превърна в бестселър с над 76 000 копия, отпечатани в рамките на три месеца, още преди книгата да е наградена с “Гонкур”.

06 February 2019