Скулптурната изложба „Илюзии” – нежност, изваяна в бетон

Направени от бетон, но излъчващи нежност, лиричност – така скулпторът Бехчет Данаджъ обобщи всеобщото впечатление от релефите на Исмаил Юсуфов, подредени в първата му самостоятелна изложба „Илюзии”. Като тематика творбите са различни – подчинени са на интереса към историята, митологията, културата, знанието; откроено е и преклонението пред женската красота, а многопосочността в тематиката идва от многопосочността в художествените интереси, виждания и търсения на младия скулптор.

Исмаил Юсуфов е възпитаник на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” – завършва специалност „Педагогика на обучението по пластични изкуства” при Димитър Балкански, днес вече професор, а в жанра релефи негов учител е доц. Петър Дичев. В съответствие със своя професионален интерес, до първата си самостоятелна изложба,  младият скулптор е участвал като асистент при изработката на паметника на репресираните от тоталитарния режим в Шумен и на бюст-паметника на Христо Ботев в с. Ветрино. Има участия в общи изложби скулптура и монументална стенопис.

Представянето на Исмаил Юсуфов и първата му самостоятелна изложба е организирано от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” в рамките на проекта „И библиотеката – сцена за млади”, чиято идея е да популяризира таланта и творчеството на дебютиращи творци в подкрепа на тяхната разпознаваемост в общественото пространство, а заедно с това да утвърди ефективни библиотечни практики за маркетинг на културата и образованието.

Изложбата „Илюзии” може да бъде разгледана в Изложбена зала на библиотеката до 24 ноември.

26 October 2018