„Гунди – какъвто не го познавате”

Книгата „Гунди – какъвто не го познавате” представиха в библиотеката двама от нейните автори – спортните журналисти от „България Днес” Кристиан Иванов и Георги Иванов.

Заедно с колегите си Елица Младенова и Добромир Добрев двамата журналисти са събрали в изданието 28 истории за футболната легенда на „Левски” и „Ботев” Георги Аспарухов – Гунди, като историите са документирани в лични срещи с най-близките хора на големия футболист, с негови съотборници и съперници и го разкриват в непозната до днес светлина.

Георги Аспарухов – Гунди е роден на 4 май 1943 г. и живее само 28 години – на 30 юни 1971 г. загива в автомобилна катастрофа заедно със съотборника си Никола Котков. За краткото си време живот обаче Гунди се превръща в един от най-големите български футболисти на всички времена. В съответствие с годините живот на Гунди в книгата са публикувани и 28 уникални авторски снимки на големия майстор в спортната фотография Петър Спасов.

Повод за издаването на книгата е навършващата се през 2018-та 75-годишнина от рождението на Георги Аспарухов, посмъртно обявен (през 1999 г.) за най-добър футболист на България за ХХ век и награден (през 2014 г.) с указ на президента Росен Плевнелиев с орден „Стара планина” – I степен за изключително големи заслуги в областта на спорта.

17 July 2018