Астор: Първо съм шуменец, след това – българин!

Със спомени от детството и ученическите години в родния Шумен и за първите сериозни стъпки в света на магичното изкуство на сцената на местното читалище „Ереван” в библиотеката гостува световноизвестният илюзионист Антраник Арабаджиян – Астор. Всъщност Астор се ражда с любовта към магията, тя го влече още в ранните му години – спомня си, че 12-годишен, тайно от майка си и благодарение на своята баба, гледа в захлас фокусите на Факира Мити и взема решението, което ще предначертае пътя му. Астор се ражда и с таланта за магията – днес това го доказват множеството отличия за постижения в илюзионното изкуство. Сред тях са „Мерлин” – специалната награда на най-голямата магична асоциация в света със седалище Ню Йорк, в която членуват 39 000 мага; наградата „Златен Оскар” на Международното братство на маговете, като Астор е единственият илюзионист в Европа, отличен с нея; наградата „Икар” на Съюза на артистите в България в категорията „Вариететно изкуство” за атрактивност и оригиналност на илюзионния номер „Али Баба” и десетки други. Астор е отличен и с орден „Кирил и Методий” – I-ва степен и златен медал „Златен век” на Министерството на културата; Почетен гражданин е на Шумен; има своя звезда в българската Алея на славата. Сред постиженията на Астор са и неговият магичен театър в София и над шестнайсетте хиляди представления по целия свят. Известността обаче не променя илюзиониста – той не се възгордява, остава си земен и винаги готов да помогне. За това на срещата свидетелстват и съучениците му от випуск 1961 на Първа политехническа гимназия „Лиляна Димитрова”, и приятелят му от детството –  известният днес шуменски златар Гарабед Гарабедиян – Гаро. Факт е и това, че илюзионистът с най-много ученици в България единствен сред колегите си обучава безплатно. По отношение на публиката си обаче и до днес стриктно следва завещаното му от Мистър Сенко златно правило никога да не разкрива тайната на магията – както заради професионалната етика, така и в името на самата магия.

Многобройните си почитатели в Шумен Астор изненада със седем фокуса, изпълнени за неслучайните тринайсет минути – 13 е любимото му число. За аудиторията бе любопитно и това да научи, че илюзионното изкуство е въобще първото, появило се на Земята – в хилядолетията преди Христа първо в Египет, а след това в Индия и Китай, че първият магьосник е египетският фараон Рамзес II, a първият фокус, познат на човечеството, е добилият лоша слава в недалечното минало у нас фокус „Тука има, тука няма”.

През настоящата година Астор чества двоен юбилей – през ноември ще навърши 75 години, 55 от които са посветени на сцената. Годишнините магът ще отбележи с юбилеен спектакъл в Народен театър „Иван Вазов”, на който ще представи и петима свои ученици.

Срещата с Астор бе организизрана с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД.

25 April 2018