Представиха проекта за най-големия исторически парк в Европа

Проекта за Исторически парк при с. Неофит Рилски представиха в библиотеката изпълнителният директор на парка Ивелин Михайлов и консултантът на проекта Ангел Тодоров. Проектът е за над 50 милиона евро и се предвижда да бъде завършен към 2022 г., а  концепцията за Историческия парк е да пресъздаде на площ от 130 декара историята на българските земи и да е най-големият атракционен парк в Европа на историческа тематика. В комплекса ще има няколко селища, които ще представят различните периоди в историческото развитие на българските земи. Първото селище ще пресъздава времето на неолита и халколита със специфичните поведенчески и културни промени в човешкото общество, включващи отглеждането на културни растения и използването на питомни животни. Второто селище, чието изграждане е консултирано от изтъкнатия траколог проф. Иван Маразов, ще разкрива особеностите на тракийската култура като митология, архитектура, скулптура, живопис, бит и художествени занаяти. Времето на Орфей и Спартак ще бъде представено чрез величествен тракийски дворец, храм и две гробници с максимално реалистична възстановка на ритуалната обредност от това време. Римската епоха ще е представена в селище с римска вила, античен театър и др., като посетителите ще могат да опитат и традиционни специалитети от онова време, сред които медено вино. Консултант на възстановката на римското селище е проф. Маргарита Ваклинова. Ще има и селище, посветено на културата на славяни и прабългари, както и селище, инспирирано от културата на Велики Преслав и представящо периода на Първото българско царство. Специално място тук ще бъде отделено на създаването на българската азбука, като посетителите ще имат възможност да пишат върху свитъци от овча кожа на глаголица и кирилица и да отнесат свитъка като сувенир в дома си. Ще има и селище, изградено по подобие на Царевец и представящо културата на Второто българско царство. Консултант на проекта на това селище е специалистът върху този период от българската история проф. Хитко Вачев. Всичко в Историческия парк ще бъде изработено с автентични материали и по автентичен начин.

В Историческия парк ще има и зона за забавления с възможност за конна езда, с кътове за интерактивни игри и забавления на децата, със заведения за хранене, които ще предлагат специалитети, характерни за нашите земи в древността.

Привлекателна за шуменци е идеята Историческият парк в село Неофит Рилски да бъде включен в общ туристически продукт с автентичните исторически обекти на територията на област Шумен и това да привлече допълнително инвестиции и туристи в областта.

04 April 2018