Бруклин / Колм Тойбин

“Бруклин” – романът вдъхновил едноименния филм.

Ейлиш Лейси израства в годините след Втората световна война, когато животът в ирландската провинция не предлага светли перспективи. Нейното заминаване за Ню Йорк се случва сякаш извън нея, без да го желае. В един момент се озовава на борда на презокеанския лайнер и родното остава далеч. Във всеки смисъл. Бруклин предлага на младата жена потискащи месеци на самота, изнурителен труд и вечерни курсове по счетоводство. Животът в ирландския пансион на госпожа Кехоу само засилва тъгата по дома. А когато Ейлиш най-после прави колебливи стъпки към спасително приятелство с млад мъж от италиански произход, страшна вест я връща в родината. Какво ще избере младата ирландка – страната на неограничените възможности и любовта или родината на детството и дълга, обвързващ дъщерята с грижа за самотната ѝ майка?
“Бруклин” въздейства със своята изчистеност. Тойбин страни от прекаления патетизъм и показност и с тиха непосредственост гради атмосфера, която увлича читателя по ненатрапчив и деликатен начин. Романът е преведен на над двадесет езика. Адаптиран е за кино по сценарий на Ник Хорнби през 2015 г. Филмът печели множество награди и има три номинации за “Оскар”. През 2009 г. романът е удостоен с “Costa Novel Award” и попада сред номинираните заглавия за “Man Booker”. Книгата също така е включена в класацията на “Observer” за десетте най-добри исторически романа на всички времена, редом с произведения като “Война и мир” и “Гепардът“.

“Прозата на Тойбин е изящна, без да парадира, героите му са винаги интересни и безкрайно достоверни.”
Джонатан Ярдли, “The Washington Post”

“Творба, създадена с подобна вещина и сдържаност и изтъкана от фин хумор, би могла да се превърне във вашата книга завинаги.”
TLS

“Има ли нещо изненадващо в това, че семето покълва там, където го е отвял вятърът? В “Бруклин” Колм Тойбин показва тихичко и сдържано как дадено място може да се намести в нечий живот, да се вкопчи за човека и да вземе своето… Колм Тойбин, който също като Ейлиш Лейси е роден в Енискорти, е умел и търпелив рибар, който улавя скрити под повърхността емоции.”
Лизл Шилингер, “The New York Times”

“Не ми е известен съвременен писател на английски език, който надминава Тойбин по яснота, опростеност и елегантност.”
Робърт Ханкс, “The Telegraph”

06 March 2018