Разговор за живота в анимацията и извън нея с проф. Анри Кулев

За първи път след 35 години в родния Шумен по покана на сдружение  „Мисия Култура” и библиотеката се завърна Анри Кулев – художник аниматор и карикатурист, един от големите български режисьори и продуценти на игрални, анимационни и документални филми.

Животът е много пъстър, нещата са много различни и артистът, а и човекът по принцип трябва да се занимава с всичко, трябва да опитва максимално повече, трябва да прави ежедневните крачки дори смисълът на всичко това да чака някъде необозримо напред във времето, а смисълът неизменно го има, защото ги има и махалото, и балансът в живота. Това е част от философията на човека и твореца Анри Кулев, който завладяващо говори и за същността на притчовата анимация и за пространствата, които създава тя; за традициите и посоките й днес; за търсенията и очакванията в това изкуство и не на последно място – за потребността да се прави национално отговорно кино.

Анри Кулев е в шести клас, когато публикува първата си рисунка във в. „Средношколско знаме“. Години по-късно завършва специалност „Режисура на анимационния филм“ в Държавния институт по кинематография в Москва, след което дълго време работи като режисьор, художник и сценарист в Студио за анимационни филми „Бояна“. През 1992-ра създава студио „Кулев филм продукция”, в което работи с редица български аниматори. Повече от двадесет години преподава анимационна режисура в Нов български университет, а също журира редица международни фестивали, сред които Световният фестивал на анимационния филм Анси’87 във Франция,  Световният фестивал на анимационния филм Варна’89, двата фестивала през 2010 – Световният фестивал на анимационния филм „Хирошима“ в Япония и фестивалът „Послание към човека“ в Санкт Петербург, и др.

Проф. Анри Кулев е режисьор на повече от седемдесет игрални, анимационни и документални филма, сред които игралните филми „Цахес“, „Госпожа Динозавър“, „Смъртта на заека“ и др.; телевизионните сериали „Врабците през октомври“ по Станислав Стратиев и „Бащата на яйцето“; телевизионният  филм „Честна мускетарска“ по Валери Петров; анимационните филми „Парцалът“, „Сламеният човек“, „Приказка за пътя“, „ПУК“ по Валери Петров и много др. Известен е и с документалните си филми за Йълдъз Ибрахимова, за Иво Папазов – Ибряма, за Самир Куртов, за Алжир и др. Освен това проф. Анри Кулев е и сценограф на много от театралните постановки на режисьора Димитър Гочев в Германия като „Щастливи дни и текстове“ по Самюъл Бекет, „Пепел върху пепелта“ по Харолд Пинтър, „Дон Кихот“, „Буре барут“ по Деян Дуковски и др. Носител е на поредица международни и на всички престижни национални кинонагради като наградата на Съюза на българските филмови дейци, наградата на Националния филмов център, наградите „Златна роза“, „Златен ритон“, „Златен клас“ и др.

Проф. Анри Кулев е автор и на множество карикатури, графики, анимационни ескизи и живописни творби, които представя в поредица самостоятелни изложби в страната и чужбина, а също и публикува на страниците на вестниците „Култура“, „24 часа“ и „Преса“.

21 November 2017