Лятно утро, лятна нощ. Разкази / Рей Бредбъри

Рей Бредбъри – вълшебника.

Грийн Таун, щата Илинойс, е сърцето на света на Рей Бредбъри. Градчето – пресътворена с обич версия на родния му Уокегън – служи за декор на такива съвременни класики като “Вино от глухарчета“, “Нещо зло се задава” и “Сбогом, лято“. В “Лято утро, лятна нощ” Рей Бредбъри се връща към това незабравимо място с щедра нова колекция от двадесет и седем разказа и миниатюри, седемнадесет от които не са били публикувани досега. Взети заедно, те хвърлят светлина върху някои скрити кътчета на Грийн Таун и потвърждават първенството на Бредбъри като неоспорим майстор в създаването на уникална литературна вселена.

В този сборник читателите ще срещнат галерия от герои, които сякаш оживяват под неподражаемото перо на вълшебника Бредбъри. Сред тях са две възрастни сестри, чиято любовна отвара води до неочакван резултат; самотна учителка, която открива любовта сред нощните улици на Грийн Таун; десетгодишно момиче, което буквално изравя набелязаната жертва на ужасно престъпление, и един застаряващ мъж, който преоткрива миналото си с помощта на самун ръжен хляб.

Всеки разказ затрогва и вълнува със своята искреност. Всеки е отражение на характерните добродетели, които бележат най-доброто в творбите на Бредбъри: оптимизъм, откровена носталгия, любопитство към живота и в центъра на всичко това – щедрост на духа. “Лятно утро, лятна нощ” е едновременно неочакван подарък и богата съкровищница в жанра на късия разказ. Хората, местата, образите и събитията в сборника ще живеят дълго в съзнанието на читателя.

20 November 2017