Среща с Надежда Бонева и книгата й „Непознатият Константин Величков”

Константин Величков като книжовен и обществен деец; като поет, писател, преводач и художник, личност с възрожденски идеали и европейска култура, личност, която активно участва в съграждането на немалко мостове в сложния процес на промяна и европеизиране на културния живот на България след Освобождението. Това бяха част от аспектите на дискусията при гостуването на Надежда Бонева – университетски преподавател, преводач, поет и писател, и при представянето на книгата й „Непознатият Константин Величков”.

Трудът е първото литературоведско изследване на творчеството на Константин Величков, свързано с неговия флорентински период, и е от значение както за популяризирането на заслужилия, но недостатъчно известен български писател и преводач, така и за по-широкото осветляване на българо-италианските книжовни и културни връзки.

Официални гости на събитието бяха г-н Антонио Таркуинио – почетен консул на Р Италия за Варна и Бургас, и  капитан I ранг Марио Фаусто – представител на Военноморските сили на Р Италия в щаба на Българските военноморски сили.

17 October 2017