Животът на елфите / Мюриел Барбери

В безименно селце, кацнало между скалите на Апенините и потънало в мъглите от романите на Толкин, се ражда Клара. Същия ден и час, на хиляди километри разстояние, в един затънтен край на Бургундия се появява и Мария. Две очарователни същества, които ни отвеждат към невидимото и паралелния свят на елфите. Сребърни коне, “елфски съвети в тесен кръг”, “опустошителни вихри”, какви ли не премеждия и изпитания и преди всичко невероятно сливане с природата и света на изкуството, вълшебства, достойни единствено за приключенията на Алиса и на Хари Потър.

“В действителност, както в света на хората, така и в света на елфите срещаме едно и също несъвършенство, обезсърчение и заплаха.”
Мюриел Барбери

Родена през 1969 г. в Казабланка, Мюриел Барбери завършва в Париж престижното висше училище “Екол нормал” и преподава философия. “Лакомството” е първият ѝ роман, преведен на 12 езика и продаден в 200 000 тираж непосредствено след излизането му. Колкото и да е изненадващ за един дебют, този успех е нищожен в сравнение с триумфа на следващия ѝ роман – “Елегантността на таралежа“, издаден в 6 милиона екземпляра и отредил на авторката си пето място в класацията за най-популярните писатели в света за 2008 г.

13 September 2017