Среща с Николай Табаков и последния му роман

С представяне на най-новия си роман „Ветровете ни мраморни” в библиотеката гостува известният български писател Николай Табаков. Странен, не за всеки или поне не за масовата аудитория роман; роман за хората, които правят разлика между литература и четиво – така Табаков определи последната си книга, посочвана от литературната критика като възхвала на същинските европейци и на европейското в неговите най-високи измерения, но същевременно и като тревога от настъплението на лесното, на интелектуално и морално ленното, на правенето по калъп, на унифициращото, униформиращото.

Освен за последната си творба, Николай Табаков говори и за процеса на правене на литература – дълъг, трудоемък и сложен като усещане – едновременно удовлетворяващ, но оставящ и чувството за ограбеност, защото писателят расте, диша с книгата, но в един момент тя тръгва по своя си път.

Николай Табаков  е автор още на романите „Да”, „Византия”, „Пинокио”, „Романът Ес”, „Изгубено поколение” и „Няма да е все така”, удостоен с наградата Роман на 2009 г. на Съюза на българските писатели; автор е и на сборниците с разкази „На всички местоимения” и „Да рисуваш по водата”, както и на приказната повест „Малката принцеса”.

27 June 2017