Милен Русков представи новия си роман „Чамкория”

Трагикомична книга, която потапя в историческата и социалната картина на България от 20-те години на XX в. – изключително драматичен и поради това интересен период в новата българска история, може би най-интересния след Възраждането; книга, в чиито сюжет са пресъздадени исторически събития като атентата срещу цар Борис III, атентата в църквата „Св. Неделя” и последвалия „Бял терор”, пресъздаден е сблъсъкът между двете основни групи в необявената гражданска война в България от това време, но е зададена гледната точка и на третата, най-масовата и задължителна в подобна ситуация група – на хората, нежелаещи да участват в конфликта, но въвлечени в него и негови жертви. Така писателят Милен Русков представи най-новия си роман „Чамкория” при гостуването си в библиотеката. Пред шуменци авторът сподели интересни детайли по написването на романа като конкретния повод – снимка на омнибуса „София – Чамкория”, която той вижда в сайта lostbulgaria.com и от която се поражда идеята за героите и сюжета, а самата снимка може да се види върху корицата на двутомника. Любопитна е и символиката на заглавието – Чамкория е символ на изчезналата България; както някогашният курорт „Чамкория” (днес „Боровец”) е оставил някакви следи, но реално вече го няма, дори центърът на днешния „Боровец” е придвижен с километър на юг, така и България от периода между Първата и Втората световна война е оставила много следи, обаче в действителност никъде я няма.

Интересни за четящата аудитория са и принципите на човека и писателя Милен Русков, върху които почива романът „Чамкория” – критичното отношение на автора към идеологиите, създаващи, независимо от това дали са леви или десни, фалшива картина на света; интереса му към историческите сюжети и историята въобще, неизмеримо по-богата от съвременността; идеята за задаване на добър ритъм на творбата чрез едновременното битуване в нея на трагичния и комичния тон; убедеността, че литературните герои трябва да говорят на езика, характерен за мястото и времето, в които са потопени, за да бъде разказът жив и достоверен.

Милен Русков е автор и на романите „Възвишение”, „Захвърлен в природата” и „Джобна енциклопедия на мистериите”. Носител е на повечето големи български литературни награди, както и на Европейската награда за литература за 2014 г. за романа си „Възвишение”.

27 June 2017