„В ритъма на поезията и музиката”

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” бе домакин на срещата на шуменските деца с поетесата Мария Донева и композитора Любомир Денев.

В непринуден, топъл, приятелски разговор Мария Донева представи последната си стихосбирка „Любовта идва”, а най-точно поезията в книжката описва преводачът Нева Мичева: „Поезията е чудесен акомпанимент за всички дишащи и чакащи моменти в живота, но не защото музиката й е монотонна или лесна, а защото е талантлива, почтена, човечна, храбро възторжена, триумфално уязвима; защото в нея тъгата е способна да издиша всичкия си мрак и да се превърне в радост, но дори да не го направи, любовта непременно идва.

Любомир Денев говори за творческия процес на композирането, за обличането на думите в музика и представи композираните от него песни „Така е просто” – по текст на Мария Донева, и „Мравешка държава” – иносказателна песен по текст на Добри Жотев.

Срещата с Мария Донева и Любомир Денев под наслов В ритъма на поезията и музиката” бе в рамките на XXIV Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников”.

07 April 2017