Срокът за заявяване на участие в конкурса е продължен до 30 април!

Конкурс “История в рецепти или с какво се хранят литературните и филмови герои и техните автори?”

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” обявява конкурс под наслов „Истории в рецепти или с какво се хранят литературните и филмовите герои и техните автори”. Няма възрастови ограничения за участниците в конкурса, единственото условие е те да обичат книгите, четенето и/или филмовото изкуство, но заедно с това да обичат и гастрономията и кулинарните предизвикателства.

Желаещите да се включат могат да направят това, като представят по интересен начин кулинарни истории или рецепти, които са част от съдържанието на книга или филм. Вкусовете и кулинарните пристрастия на избраните литературни и филмови герои или на техните автори могат да бъдат представени в три категории – авторски художествени текстове (разкази, есета); снимки; клипове или презентации. Всеки участник може да участва в повече от една категория, като изискването е всяка конкурсна творба да е със заглавие и да е придружена с информация за нейния автор – трите имена; възраст; училище и клас, ако участникът е ученик; точен адрес; телефон за контакти; авторските текстове по преценка на кандидатите могат да са със или без съпровождащ снимков материал или рисунки, но не трябва да надвишават 4 страници формат А4; снимките следва да са до 5 броя формат до А4 и да са придружени с пояснителни текстове до 300 знака, да са без или с минимална обработка и без рамка, като могат да имат фин воден знак, но той не трябва да отвлича вниманието; клиповете следва да са съпътствани с кратък аудиоразказ и да са, както и презентациите, с продължителност до 5 минути.

Срокът за заявяване на участие в конкурса е до 30 март, като конкурсните творби могат да бъдат изпратени по пощата на адрес: 9700, гр. Шумен, бул. „Славянски” №19, или на имейла на библиотеката – libshumen@abv.bg, или да бъдат предадени на място в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”.

Участниците ще бъдат оценявани в две възрастови групи – до и над 16 години, а конкурсните творби във всяка група ще бъдат разпределени в три категории – авторски текстове, фотографии и клипове/презентации. Предвидени са по три предметни награди за всяка възрастова група и специална награда за най-атрактивната творба. Творбите на всички участници ще бъдат представени през месец април в тематична изложба в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”, а най-добрите материали ще бъдат събрани в електронна книга, публикувана на сайта на библиотеката.

В подкрепа на участниците в периода на конкурса библиотеката ще  поддържа в Заемна за възрастни и в Детски отдел постоянни витрини с художествена литература и DVD с филми по конкурсната тема. На разположение на участниците ще са и специализираните фондове на отдел „Изкуство”, съдържащи полезни ръководства с практически съвети за правене на хубави снимки и клипове.

За всичко, което ги интересува във връзка с конкурса, участниците могат да получат информация на място в библиотеката или на тел.: 054 877 332, 087 712 0115.

На всички участници пожелаваме вдъхновение и много забавление!

03 April 2017