Седмицата на четенето в библиотеката

Седмицата на четенето в библиотеката

* 10-14 октомври *

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” се включва в инициираната от Министерството на образованието и науката Седмица на четенето с поредица прояви.

В Каталожна зала посетителите на библиотеката могат да разгледат документалната изложба „Нобеловите лауреати за литература”, представяща носителите на отличието от първия нобелист – френския писател Рене Прюдом, получил наградата през 1901 г., до последния й носител – нобелиста от 2015 г. – беларуската писателка Светлана Алексиевич.

В Изложбена зала е подредена гостуващата фотодокументална изложба „Цялото познание в една книга“. Експозицията е на Научноинформационен център „Българска енциклопедия” при Българска академия на науките, организирана е по повод 60 години от основаването на центъра и представя с богат текстов и снимков материал част от изданията на центъра като „Общата Българска енциклопедия А-Я“, енциклопедия „България”, енциклопедия „Герои на световната литература”, „Световното наследство на България” и др.

В периода 10-14 октомври библиотеката предлага безплатна регистрация на децата в доучилищна възраст, а в Деня на народните будители – 1 ноември, безплатно като читатели ще могат да се регистрират децата и тийнейджърите в училищна възраст и студентите редовно обучение.

Пред цялата седмицата гости на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” са ученически групи и групи деца от детските градини, които ще имат възможността да се запознаят с библиотеката и с възможностите, които им предлага.

За своите читатели библиотеката е подготвила интересна информация, свързана с ползите от четеното, както и любопитни списъци – 30-те книги, които е хубаво да прочетеш преди да навършиш 30 години и 20-те най-продавани книги от български автори за 2014 и 2015 г. според проучване на Книжен център „Гринуич”. Заглавията от списъците, както и произведения на автори нобелисти читателите ще намерят в залата за заемане на литература за дома.

11 October 2016