Празници на детската книга и изкуствата за деца

Измина една вълнуваща за малките шуменчета седмица, в която Детски отдел на библиотеката организира традиционните априлски Празници на детската книга и изкуствата за деца.

Част от празничната програма бе превъплъщаването на шуменските деца в ролята на репортери и срещата им с областния управител Донка Иванова, със заместник-кмета по образование и култура Найден Косев и с журналисти от Радио Шумен, на които малчуганите зададоха своите въпроси за любимите детски автори и книжки, а и за всичко, което ги вълнува. Малките ни читатели участваха още и в интересна беседа с Милена Андреева от къща музей „Панайот Волов” по повод 140-годишнината от Априлското въстание, бяха запознати с образователния сайт „Уча се”, решаваха кръстословица по приказката на любимата детска писателка Мая Дългъчева „Как гъсеничката се събуди”.

Част от Празниците на детската книга и изкуствата за деца бяха малчуганите от група „Мики Маус” при ЦДГ №30 „Космонавт”, които се включиха със своя музикална програма; малките актьори от Младежка театрално-вокална формация при Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов”, които представиха драматична интерпретация по романа на Ерих Кестнер „Антон и Точица”; възпитаниците на група „Щурче” при ЦДГ №1 „Звънче”, които в рамките на своя международен проект „Африка, здравей!” изпълниха музикална програма с изработени от самите тях африкански музикални инструменти и представиха ръчно изработени книги албуми с българската азбука и електронна говореща книга за деца.

В празничните дни бяха наградени и най-добрите рисунки, участвали в обявения от библиотеката конкурс „Моят любим герой от книгите”, а творбите на всички участници бяха представени в изложба.

Специални гости на Празниците на детската книга и изкуствата за деца бяха и възпитаниците на ЦДГ №2 „Слънце”, на II ОУ „Д-р Петър Берон”, СОУ „Йоан Екзарх Български”, СОУ „Сава Доброплодни” и СОУ „Панайот Волов”.

22 April 2016