Ана Дюлгерова / Яна Язова

Първият роман на Яна Язова излиза през 1936 г., а след две години претърпява второ издание. Преиздаването му сега не е само акт на възкресяване на един текст или реверанс към авторката. Конфликтите в романа са живи и днес.
Сантименталният на пръв поглед сюжет на “Ана Дюлгерова” крие неочаквани изненади за читателя, пък и му помага по-неусетно да вникне в тревожното чувство на неудовлетвореност, което, за жалост, и днес е определящо. Само че сега много от връстниците на Ана Дюлгерова предпочитат да напуснат страната, вместо да постъпват като нея, или да се борят за промяна. Яна Язова убедително поставя най-опасната диагноза: когато народът е толкова уморен, че няма сила да направи решителната крачка, пада в краката на всеки нов измамник, представящ се за Месия.

 

За автора

Яна Язова е литературният псевдоним на д-р Люба Тодорова Ганчева, даден ѝ от проф. Александър Балабанов. Родена е в Лом през 1912 г., тъй като по това време баща ѝ е училищен инспектор в града. От първи до трети клас включително живее във Видин и учи в Народното първо-начално училище. След това се премества в Пловдив, където продължава образованието си. Голямата ѝ любов към град Пловдив я кара да го избере за място на първия си роман – “Ана Дюлгерова”. През 1930 година Яна Язова завършва Първа девическа гимназия в София, а по-късно и славянска филология в Софийския университет. През 1938 г. специализира в Сорбоната.
Автор е на романите “Александър Македонски“, “Соления залив“, на трилогията “Балкани” и други. Писала е стихове, драми и произведения за деца. Проф. Александър Балабанов е голямата любов на Яна Язова. Той е нейн покровител, измисля псевдонима ѝ и почти целият период от творчеството ѝ преминава под напътствията му. Отношенията между двамата предизвикват обществен скандал поради 33-годишната разлика във възрастта им. Яна Язова умира при неизяснени обстоятелства през 1974 година.
Романът “Ана Дюлгерова” остава една от най-емблематичните ѝ творби. Сюжетът на книгата е пряко отражение на кризата в българското общество след края на Първата световна война. Действието се развива в Пловдив. Още в предговора четем редове за града, писани с такава любов и с толкова възторженост, каквито не се срещат често. В книгата има много автобиографични елементи, а част от проблемите, описани в нея, са особено актуални и днес.

21 March 2016