Градът на ангелите / Криста Волф

Криста Волф (1929-2011) е немска белетристка и есеистка. Следва литература в Йена и Лайпциг. Работи в Съюза на писателите на ГДР и списание “Нойе дойче литератур”.
От 1949 г. до политическата промяна в страната Криста Волф е член на Обединената социалистическа партия на ГДР. По време на Студената война писателката открито критикува ръководството на държавата, но остава против обединението на Германия.
Творчеството й е отличено с много награди.
Градът на ангелите, Лос Анджелис: Разказвачката прекарва там няколко месеца в началото на деветдесетте години на ХХ век. Тя тръгва по дирите на емигрантката Л., избягала от национал-социалистическа Германия в САЩ. Непрекъснато я разпитват за живота в обединена Германия, има ли опасност “да се възроди отново вирусът на човешката ненавист”? Ежедневните четива, разговорите, сънищата изправят разказвачката пред събитие от миналото й, което я хвърля в екзистенциална криза и я изправя пред битка за истинността на собствените й спомени.
Последният голям роман на Криста Волф е същевременно и автобиографичен – тя разказва за един човешки живот, устоял на три държавни и обществени форми в Германия, за равносметката си пред лицето на историята, за изкуството да си спомняш. “Ти си била там. Ти си го преживяла. Ти можеш да разкажеш за това.”
Дръзката изповед на най-значителната източногерманска авторка, книга за търсенето и сбогуването, борбена книга, книга за борбите на последното столетие, книга на отчаянието… Тя не престава да търси своята версия за истината. Книгата е калифорнийският монумент на това търсене.

23 February 2015