Литературна вечер с проф. Михаил Неделчев

Литературният критик и историк проф. Михаил Неделчев гостува в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”, за да представи книгите си „Как работи литературната история?“ и „Обзор на литературни исторически сюжети“. В тях са събрани писани през последните десет години студии, статии, етюди, очерци и есета, посветени на процесите в българската литература и литературна култура. Двата сборника са част от своеобразна трилогия, а вторият том за първи път се представя пред шуменска публика. Акцент в тях е проблемът за литературната личност и реконструирането на литературната история, а сред изследваните автори е и известният шуменски поет Иван Пейчев. Професор Неделчев запозна аудиторията и с последната стихосбирка на поета Антонин Горчев „Избрани стихотворения”.

Инициативата е част от проявите, с които Шумен отбелязва 105 години от рождението на Иван Пейчев, на чието име е учредена Национална награда за лирика. В тазгодишното девето издание на литературния конкурс, нейн носител стана шуменският автор Тони Теллалов.

В рамките на официалната програма, на 16 декември, рождената дата на Иван Пейчев, бяха поднесени цветя пред паметника на поета в парковото пространство на библиотеката, а проф. Михаил Неделчев, един от най-добрите познавачи на творчеството му, произнесе тържествено слово. Художникът и скулптор Валерий Желязков, автор на паметника на Иван Пейчев и на литературната награда „Ангелско перо”, дари на библиотеката портрет релеф на шуменския творец.

Културната проява е организирана от Сдружение „Клуб култура за Шумен“, Дружеството на писателите в града и Община Шумен.

23 December 2021