Гулаг: Лагерите на смъртта

Ан Апълбаум

Това е история на “Гулаг” – история на огромната мрежа от трудови лагери, някога разпръснати надлъж и нашир из Съветския съюз – от островите в Бяло море до бреговете на Черно море, от Арктическия кръг до равнините на Централна Азия, от Мурманск до Воркута и Казахстан, от центъра на Москва до предградията на Ленинград. Неотделим от историята на Съветския съюз, Гулаг е наказание за углавни престъпления, но и инструмент за масов терор над реалните и мнимите противници на режима. Освен това е важен фактор в икономическото развитие на страната. В разцвета на лагерите – между 1929 и 1959 г. – през системата преминават около 18 милиона осъдени. В монументалното си изследване – обхващащо хиляди мемоари на лагерници и огромни документални архиви – Ан Апълбаум разкрива бита и нравите на лагерите, тяхната йерархия, националните и социалните особености във взаимоотношенията на осъдените, кошмара на робския труд, глада и униженията, цената на живота и смъртта, достойнството и низостта, отчаянието и надеждата, омразата и любовта… “Гулаг” разтваря едни от най-трагичните страници от историята на XX век, които остават недостатъчно добре познати дори и днес.

“Монументална творба, която дълго ще стои като паметник на безбройните жертви на Гулаг и като позор за всички онези, които го отричаха.”

Збигнев Бжежински

“Гулаг” на Апълбаум е важна книга. Дългогодишните задълбочени проучвания на авторката са осигурили множество интересни подробности, които създават ужасяваща и незабравима история.”

Антъни Бийвър

Отличена с награда “Пулицър”.

21 October 2021