Срещу природата / Томас Еспедал

Литературният шедьовър на Норвегия.

Красива, но тъжна история за любовта и щастието, за страданието и разрухата след безвъзвратно изгубеното. Животът на Томас е низ от любовни преживявания и разочарования, влюбвания, семейство, дете, пътувания… един непрестанен бяг. Той иска да твори, да обича и да бъде щастлив. Но съдбата му поднася и друго.

Бракът му с актрисата Агнете е бурен. Той пише романи и получава награди, тя успешно се изявява като актриса, но щастието от успехите и удовлетворението от работата не са достатъчни да създадат уют и топлина в семейството. Най-силната, страстна и истинска любов го връхлита, когато среща 20 години по-младата от него Яне. Носител на най-големите литературни награди в Скандинавския север и изключителен психолог, Томас Еспедал надниква в душата на човека, чуваме я как стене, долавяме как плаче разбитото му и вече мъртво сърце.

    “Не притежаваме децата си, родителите или семейството си, не притежаваме историята си, детството си, младежките години, приятелите, гаджетата, дори любовниците и самата любов. Нищо не притежаваме.”

28 June 2021