Ненчо Илчев: Човек е създаден да бъде обичан

Публиката е моят най-верен партньор, съветник и приятел. Тя притежава безкрайно любопитство и е склонна да ме последва навсякъде. Това, което мога да ѝ обещая, е, че винаги ще я водя в нови светове, неочаквани посоки и ще споделяме заедно откритията от чудото да бъдеш жив – това казва преди години актьорът и илюзионист Ненчо Илчев след срещата си със своя идол американския маг Дейвид Копърфийлд. Това си обещание известният ни комик спази и при гостуването си в библиотеката за представянето на някои от специалните си магически трикове и разбира се на „Забранената книга за фокуси”.

Извън вълшебството на живата магия Ненчо Илчев разказа за дългото си пътуване към своята мечта. Роден е със сърце на фокусник; да се занимава с театър и фокуси това е мечтата му от дете. Семейството му няма нищо общо с изкуството, но го подкрепя сърцато в огромната му любов към света на магичното изкуство и сцената, а когато си обичан и подкрепян, а човек е създаден да бъде обичан и харесван, и когато и ти самият вярваш в мечтите си и полагаш усилия за сбъдването им, то те непременно се случват. Открива фокусите и фокусника в себе си чрез телевизията и предаването „Пет вълшебни минутки” успява да разгадае показан в предаването фокус на илюзиониста Али Бонго и така разбира, че може да прави фокуси, и от този момент нищо не може да го спре в пътя му към голямата мечта. Събира си реквизит, кутии с фокуси, учи се стъпка по стъпка, сам си съставя програмите. Първата му сцена е дворът на родната къща в Момчиловци, където с огромно желание кани на представления приятели, съседи, учители. Следва знаменателната му среща с Мистер Сенко, която се случва благодарение и на късмета, и на упорството му. По пътя към голямата мечта по-нататък следват нови учители и ментори, от които научава много. Има и провали, но те са част от успеха, защото от тях научава безценния урок никога да не се отказва.

Днес възрастният Ненчо Илчев е постигнал мечтата на момчето от Момчиловци да стане илюзионист и актьор, но не спира да мечтае – един ден, не много далеч във времето напред, в Момчиловци ще има Музей на фокусите.

Срещата с магичното изкуство на Ненчо Илчев бе осъществена с финансовата подкрепа на „Алкомет”АД.  

14 June 2021