Георги Тошев: Помнете Татяна Лолова, защото тя е любов!

Мащабният талант и силните роли на любимата на поколения българи Татяна Лолова; последните ѝ проекти – песента ѝ с Орлин Горанов „Любов” и много по-различната ѝ роля в сериала „Порталът”, роля, която показва и колко много ѝ дължи българското кино – в театъра създава сложните, плътни драматични образи, които толкова много иска да изиграе, а и това е мечтата ѝ – да е драматична актриса, но кинолентите с нея не са достатъчни; приносът ѝ в основаването на Сатиричния театър и на Театър „София”. Това бяха теми, които журналистът Георги Тошев нямаше как да пропусне при срещата си с шуменци, а поводът за нея бе поканата на Шуменската библиотека да представи автобиографичната книга на актрисата „Дневници & Делници”, на която е редактор, и документалния филм за нея „Портрет на една дама”, на който, заедно с Ема Константинова, е режисьор.

Извън очакваните теми бе разказът на приятеля Георги Тошев, който е близо до семейството на Таня и Славето през последните повече от 25 години; разказ за много истинската и по-малко позната Татяна Лолова – свалила театралния костюм, свалила грима и маските на своите героини, отвъд екстравагантната ѝ артистичност, отвъд усмивката, която всички ще помнят, отвъд чешитския ѝ характер и с целия уют, топлина и изключителна щедрост на човешката ѝ природа; Татяна Лолова, колкото шумна на сцената, на улицата, толкова и тих човек, обичащ дългите разговори с приятели в зареждащата тишина на дома; Татяна Лолова, която мина през времето с толкова много любов – раздадена и получена; любов, предизвикана от енергията, от таланта, от потребността да бъдеш чрез другите, чрез възхищението си от техните дарби, от до края съхраненото чувство за мярка, за нормалност – в живота, в изкуството, във всичко…

Татяна Лолова е талант, любов, достойнство и е важно да помним това, не с тъга, а само с много обич. Важно е и да осъзнаваме, че живата памет за българските артисти и имена като Татяна Лолова, за българските филми, за българските автори, за българската музика е единственият възможен начин да преминаваме през времето като нация. Това провокира и личния проект на Георги Тошев „Жива памет”. Резултат от проекта, освен „Дневници & Делници”, са живите, интересно написани биографии и за Невена Коканова, Катя Паскалева, Георги Парцалев, Стефан Данаилов, Цветана Манева. На път е и следващата – за Богдана Карадочева и Стефан Димитров.

Срещата с Георги Тошев бе осъществена с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД.

08 June 2021