Нощ на литературата 2021

За седма поредна година в рамките на международната инициатива Нощ на литературата в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” бяха представени текстове на съвременната европейска литература.

Събитието чества в България своето десето издание и по традиция бе инициирано от посолствата и културните институти на европейските държави, участващи в него, от Представителството на Европейската комисия в България и Фондация „Детски книги” и беше реализирано с организационната подкрепа на местните общини в партньорство с библиотеки, читалища и други организации с отношение към книгата и четенето.

Медийни партньори на Нощ на литературата 2021 бяха програма „Христо Ботев” на БНР, „Литературен вестник”, онлайн медиите „Въпреки.com”, „Аз чета“, „Литературен клуб”, „Диаскоп” и NewsArt.

Участниците в Нощ на литературата 2021 в Шумен чуха откъси от романите „Вечно чужда” на Стефан Хертманс, „Анежка” на Викторие Ханишова, „21 начина да умреш” на Сара Енгел, „Детският влак” на Виола Ардоне, от книгите „Балада за един счупен нос” на Арне Свинген и „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич” на Зорница Христова, от поетичната книга на Владимир Мартиновски „Преображения”.

Избраните литературни текстове представиха проф. Живко Жечев, преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски”, възпитаници на Мая Кулева от Театрална работилница „Слънчеви усмивки” и възпитаници на Силвия Маринова от клуб „Сладкодумци” при ЦПЛР – ОДК – Шумен.

13 May 2021