Изложба епиграми и илюстрации „Люти чушки”

Като част от майските културни празници в Шумен, по покана на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”, в града ни гостува изложбата „Люти чушки” на Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово. В двадесет и шест пана експозицията представя епиграми на Радой Ралин и илюстрации на Борис Димовски от едноименния сборник и разказва за съдбата на книгата, след като е инкриминирана и спряна от разпространение.

Сборникът е издаден през 1968 г. и още с появата си предизвиква огромен скандал. Поводът е епиграмата „Сит търбух/за наука глух” и по-точно илюстрацията към нея – прасе, чиято опашка е възприета като имитация на подписа Тодор Живков. Книгата, още повече актуалността на събитията от Пражката пролет, е оценена като диверсия против ръководството на БКП, тиражът ѝ е иззет от книжарниците и изгорен, всички, работили върху нея, са наказани. В резултат обаче на шума, който се вдига, вестта за „опасната” книга обикаля цялата страна. Години по-късно издателят на сборника Борис Ташев обобщава: „Така книгата „Люти чушки” разстрои нормалния живот на една порочна система, която ръководеше културата в страната ни и със своите безпрецедентни действия се оказа в глупавото положение да направи невероятна реклама на една книга, която искаше да унищожи, и чиито автори съвсем не са имали претенциите да извършват диверсия.” В непубликувана доскоро литературна анкета на Вихрен Чернокожев Радой Ралин казва, че скандалната епиграма е била за Тодор Павлов, член на Политбюро на ЦК на БКП. Но така или иначе „Люти чушки” остава в литературната ни история като най-шумния случай на политическа цензура в Народна република България.

Изложбата представя още самиздат на сборника „Люти чушки”, изданията му от 1968 и 1990 г., както и пишещата машина на Радой Ралин.

Експозицията може да бъде разгледана в Изложбена зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” до 28 май.

12 May 2021