Не умирай вместо мен / Неда Антонова

Памет : Книга 2

“Това е откровението на тази книга. Годината е 1885-та. Сръбско-българската война. Не война е това, а всенароден празник, съпроводен със задължителното за всеки празник жертвоприношение: стотици убити и хиляди ранени… И моите герои, жителите на едно село – са капката, в която се оглежда океанът на българската душа.

Героите ми са млади и всички се обичат тъй, както се обича за първи път – за първи път след пет века робия. Защото вече имат не само за какво да живеят, но и за какво да умрат. Те имат Отечество! И любовта им е споделена.

Това е Първата отечествена война на Третото българско царство. Сами срещу цяла Европа. Срещу Берлинския конгрес и волята на Великите сили, срещу подло изоставилата ги уж братска Русия… Само Бог не ги е изоставил… А във войската – цяла България: редовна армия и доброволци с цървули; стари учители и ученици от Петропавловската семинария; овчари с ямурлуци и госпожи с червенокръстки ленти на ръкава.

Всички заедно летят към Сливница… А там – болка, студ, смърт, още смърт, много смърт… И победа! И любов! Любят се когато и както сварят, за минутка макар, но като завинаги… И понеже войната им обещава само смърт, те един на друг си обещават вечност. И я дочакват. Онази вечност, с която само народната памет може да се отплати. И накрая – мир, трева и взрив от новородени момчета, както става след всяка война. Животът не обича да губи.”

Неда Антонова

“Книгата е част от четирилогията “Памет”, включваща романите “Войната свърши в четвъртък”, “Не умирай вместо мен”, “Приют за щастливи” и “Ангела”. Поредицата е историко-митологична биография на българския народ, съпреживяна и пресътворена от изумителния писателски талант на Неда Антонова.”

Румен Леонидов

09 March 2021