Тихомир Тричков инкогнито в Индокитай

„Преди магията”, „Пурпурни бамбукови букети”, „Мона Лиза от Мианмар”, „Изгрев над пагода”, „Нощен пазар” – това са част от двадесет и четирите заглавия във фотоизложбата на Тихомир Тричков „Инкогнито в Индокитай”, представяща кадри от пътешествието на автора й в Камбоджа, Тайланд, Мианмар и Виетнам. Всеки кадър е поглед към бита, обичаите и традициите на екзотичния регион, срещащ културите на Индия и Китай; поглед, уловил както непознатото за европееца, така и изконните качества трудолюбие и доброта, които могат да бъдат открити във всяко кътче на света. Всеки кадър е съпроводен и с кратък разказ за уловеното от обектива или пък за историята на снимката, зад която често има и търпение, и случайност, и приключение – всеки път е различно.

Тихомир Тричков е роден в Шумен, но от години живее и работи в САЩ. Завършва курс по фотография в Калифорнийския университет, член е на Националното географско дружество на САЩ и вече има своите признания в областта на голямата си страст – фотографията. Снимка, направена в училище в Момбаса, Кения, му осигурява място на финала в ежегодния фотоконкурс на списание „Смитсониън”. Негова фотография от Перу е избрана за един от фаворитите на туристическия National Geographic.

Предходните фотоизложби, с които авторът гостува в родния си град, бяха посветени на Кения, Перу, Непал, Еквадор, Исландия и Рила, Куба, Индия, Монголия. Изложбата на Тихомир Тричков, седма по ред в родния Шумен, може да бъде разгледана в библиотеката до 30 ноември.

25 November 2020