Бойка Асиова: Четенето е занимание на душата

Действието в „Роден на Великден” се развива както в романа  „Илинден” на Димитър Талев, с мащабно описание на епохата, на нейния дух и героите й чрез автентичния език и атмосфера в българското село, а по-късно и в българския град в началото на ХХ в., с достоверно представяне на българската народопсихология от този период и на освободителното движение на българите в Македония. Това бяха думите на доц. Стефан Минков за новия роман на Бойка Асиова „Роден на Великден” при представянето му в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”.

Романът разказва за съдбата на децата сираци от Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., т.е. като всички произведения на писателката – и белетристика, и документално-публицистични филми, е тясно свързан с Македонския край и неговите освободителни борби, а тази връзка, по думите на проф. Ивайло Петров, превръща Бойка Асиова в жив представител на Майка Македония. За тази силна връзка с родното място самата писателка пояснява, че с героите на Македонския край е расла от дете и те са нейния въздух, но художественото им пресътворяване е отговорност – иска се четене, сериозно четене – на документи, спомени…, проучване на снимки, картини… Същото отношение Бойка Асиова има и към езика – бори се всяка дума, която е красива и ясна, и това е важно, защото езикът е идентичността на човека, което, пак по нейните думи, е и основният възглед в романа „Роден на Великден”. Това е важно и за случването на магията на четенето – интимно занимание, занимание на душата.

Бойка Асиова е също журналист, документалист и изследовател, но най-вече писател, чиято стилистика мнозина оприличават на стилистиката на големия Николай Хайтов. Събира народни песни, автор е на книги с публицистика, на романи и разкази. Сред тях са сборниците с разкази „Мъжко можене”, „Лудовица”, „Рецепта за камбана”, отличен с годишна награда на Съюза на българските писатели за есеистика, и романите „Вълчицата излиза привечер” и „Яловата вдовица”, преведен на немски и турски език, отличен с Националната литературна награда „Николай Хайтов” и номиниран за наградата „Хеликон”. Книгата й „Запеските. Дух и материя” е с приз за принос в запазване на фолклора. Тя е автор и на публицистично-документални филми, посветени на Македонския край и неговите освободителни борби, на културното наследство, традициите и нравите на македонските българи и тяхната проекция в нашето съвремие. Сред филмите на Бойка Асиова са „Жалба по Гоце”, „Между люлката и гроба”, „Курбан за Илинден”, „Двата Миладина”, „Пътят за Драма”, „Тайната на юдите” и др.

16 October 2020