Спомен за приятеля Румен Михайлов

С думи на благодарност към човека и приятеля Румен Михайлов и с преклонение пред таланта на живописеца, майстора на акварела и малката пластика от световна величина, приятели и колеги на твореца откриха в обновената галерия на библиотеката изложба с негови картини и пластики. Под наслов „Спомен за приятеля Румен Михайлов” изложбата показва над тридесет негови творби, подбрани от частни колекции.

Част от творческата биография на Румен Михайлов са десетките му самостоятелни изложби в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и разбира се – в родния Шумен, както и в чужбина – в Марсилия, в галерия „Papyri” в Берлин, в зала „Сорос” в Бишкек (Киргизия), в Чикаго, в Холандия, Люксембург и др. Част от творческата му биография са и немалкото му участия в колективни изложби в Прага, Париж, Лондон, Братислава и Виена. Негови творби са притежание на частни и държавни колекции в страната и чужбина, включително на папската колекция във Ватикана. Сред последните му творби, подарени на родния град, е Паметникът на приятелството и признателността на шуменските арменци към България и българския народ. Признание за таланта на Румен Михайлов са званието Почетен гражданин на Шумен и Наградата на Шумен за изобразително изкуство и скулптура, с която е удостояван три пъти. Най-голямото признание за твореца обаче е живата памет за него. Сега, една година след кончината на художника, изложбата „Спомен за приятеля Румен Михайлов” е свидетелство за тази памет.

Изложбата, организирана от Ротари клуб – Шумен и РБ „Стилиян Чилингиров”, може да бъде разгледана до 12:00 ч. на 9 октомври.

06 October 2020