Нормални хора / Сали Руни

В училище Конъл е търсен, популярен, обичан. Мариан е самотница, едновременно отхвърлена и недопускаща достъп до вътрешния си живот. Майката на Конъл е чистачка. Мариан живее в богат дом, където привидно всичко е “както трябва”.
Скритата абитуриентска връзка прераства в една дълга и болезнена любовна история – разказ за опитите на младите хора да намерят своето място в обществото, без да предават идеалите си, за да извоюват социална приемливост. Конъл и Мариан се намират и разделят, повлечени от течението на налаганата отвън “нормалност”, от скрити болки и стремеж към признание – емоционално и професионално.
Под жизнерадостта и уюта на студентския живот в елитните колежи на Дъблин отчаяно напират въпрос след въпрос – за съзряването, за нормалността и измислените стандарти, за истинските ценности и истинската любов.

“Прозрения за това какво е да си млад и влюбен в наши дни.”
Ескуайър
“Бъдеща класика.”
Гардиън
“Слънчева и проницателна, непресторена, но пълна с мъдрост и сила на чувствата… Книгата засяга класови проблеми, политика и динамиката на битки за надмощие, изпълнена е с блестящия, остроумен диалог, познат на почитателите на Руни.”
Воуг
“Най-хубавият роман, издаден тази година.”
Таймс

Награда “Коста” за 2018 година.

21 July 2020