Иван Манчев: Моят ресторант е моето мислене!

При първото си гостуване в Шуменската библиотека преди две години шеф Манчев обеща да се върне. Спази обещанието си, а шуменци го посрещнаха със същото любопитство към тайните на кулинарията и ресторантьорството. Много от тези тайни са всъщност ключ към успеха в която и да е друга сфера на живота, в който и да е друг бизнес – да мечтаеш, но реалистично, като не се надценяваш и не изневеряваш на себе си; да работиш с душа и сърце; да не се отказваш, колкото и да е трудно. А в ресторантьорския бизнес, обратно на общоприетото мнение у нас, не е никак лесно – това е занаят, за който, както за всеки друг, трябва много да се чете и знае; трябва да си професионалист и да си наясно какво правиш; необходими са и немалко инвестиции както в професионалното оборудване и визия, така и в храната – с качеството й не могат да се правят компромиси, защото тя е и здраве, и отношение към себе си и към клиента, а хубавата храна е скъпа. Като особено важни за успеха шеф Манчев посочва още наличието на концепция и нейното отстояване. Всъщност той отдавна работи на принципа моят ресторант е моето мислене и успява независимо от страховитата конкуренция, която преборва с качество, отношение и собствена визия.

На срещата си с шуменци Иван Манчев представи и последната книга на своето издателство „Кактус” – „20 български топ готвачи”. Идеята на изданието е да презентира регионите в България с най-изявените им готвачи, повечето от които са пътували в чужбина, виждали са различната кухня, работили са във висшата кулинария – „Мишлен” ресторанти.

Шеф Манчев е сред елитните готвачи на България, ТВ водещ и автор на книги с рецепти – „LIDL Заслужава си!”, „104 рецепти на Манчев и Шишков”, „Манчев срещу Шишков”, „Мечти и кошмари”. Собственик е на верига ресторанти „Кактус” и водещ на ТВ предаването „Черешката на тортата” и на кулинарното шоу „Кошмари в кухнята”. Професионалното си развитие започва през 1993-та в „Кемпинcки – Хотел Зогpафcки”, където не след дълго става главен готвач. Специализирал е в Германия и Швейцария, в ресторант с една звезда „Мишлен”. Основател е на Българската асоциация на професионалните готвачи. Сред вкусилите неговите ястия са Бил Клинтън, Владимир Путин, Вини Джоунс и др. Шеф Манчев помага и в приготвянето за ястията за папа Франциск и официалната делегация на Ватикана у нас миналата година.

23 January 2020