Д-р Сотир Караниколов: „Ракът се лекува успешно с профилактика

Същността на рака като биологично явление; първичната и вторичната профилактика и скрининговите програми и тяхното значение за ранното диагностициране на онкологичните заболявания като водещ медицински проблем на нашия век; рисковите фактори и канцерогените, които причиняват рак – това бяха основните аспекти на темата „Профилактика, диагностика, лечение и диспансерно наблюдение на рака като социалнозначимо заболяване”, по които говори д-р Сотир Караниколов при срещата си с шуменци, организирана от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”.

Д-р Сотир Караниколов е онкохирург, дългогодишен управител на Комплексния онкологичен център в Шумен. Освен специалностите хирургия и онкология завършва и магистърска степен по здравен мениджмънт.

Срещата разговор с д-р Сотир Караниколов бе осъществена с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД в рамките на програмата на РБ „Стилиян Чилингиров” за събития по превенция на здравето. Следващата среща по програмата – с д-р Стоян Тодоров на тема „Ревматичните заболявания. Какво трябва да знаем за тях, начин на живот и лечение”, ще се състои на 27 ноември, от 17:30 ч.

11 November 2019