Хомеопатия за родители: среща разговор с д-р Петко Загорчев

„Хомеопатията е доста стар метод на лечение, но в последните години неговата популярност нарасна изключително много. Това не е случайно. Този метод е в пълна хармония с една потребност, която все по-силно завладява света, потребността да се върнем към природата, да спрем с ненужната агресия, да се вслушаме повече в самите себе си. Хомеопатията предлага ефикасни решения на множество здравословни проблеми, базирани на стимулирането на собствения възстановителен потенциал на организма. Тя упражнява нежно въздействие и помага, без да нанася каквато и да било вреда.”

Като един от холистичните методи на лечение, днес тя привлича все повече родители, особено в условията на есенно-зимния период. Това бе темата на срещата с известния лекар хомеопат д-р Петко Загорчев, която се състоя в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”.

Какво е характерното за тази терапия, създадена преди повече от 250 години от немския лекар и токсиколог Самуел Ханеман, какви са нейните основни принципи и области на приложение, какви специалисти могат да я практикуват, от каква възраст може да се прилага при децата, какви са особеностите на хомеопатичните медикаменти, как се дозират и приемат – тези въпроси, както и конкретни практични препоръки за сезона на грипните инфекции, бяха част от лекцията на д-р Загорчев. Тя се проведе в рамките на библиотечната програма за събития по превенция на здравето, с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД. Д-р Петко Загорчев е лекар хомеопат; завежда Спешно отделение в МБАЛ – Шумен; както и регионален координатор по органно донорство. Има специалностите: анестезиология и интензивно лечение, токсикология и клинична токсикология, допълнителна квалификация за алергологични и токсикологични клинични пътеки, здравен мениджмънт. Член е на Съюза на научните работници в България, на научните дружества по анестезиология и токсикология и на Балканския лекарски съюз. Председател е на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация и заместник-председател на Районната лекарска колегия в Шумен. Носител е на наградата „Лекар на годината”.

24 October 2019