VI Нощ в Библиотеката

Над 800 шуменци посетиха проявите, организирани от РБ „Стилиян Чилингиров” в шестото издание на инициативата Нощ в библиотеката, като 607 от тях подновиха годишния си читателски абонамент.

В Нощта на 31 май посрещнахме своите гости със спектакъла „Създатели на Българската държава” в изпълнение на шуменския клуб „Традиция” и с фолклорна програма с участието на Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци „Звънче”, Ансамбъл за народни песни и танци „Мадара” иТанцов ансамбъл „Лудоселци” при НЧ „Развитие – 1897” – с. Дибич.

Сред атракциите в Нощта бяха реплика на печатната преса на Йоханес Гутенберг, с която през XV в. се поставя началото на съвременното  книгопечатане, и фотодокументалната изложба „Преди Гутенберг и след това”. Създателят на репликата и на изложбата – плевенският художник авангардист Диян Павлов – Джими, облечен в ефектен костюм от XV в., демонстрира печат на Гутенберговата преса върху ръчно изработена хартия и разказва любопитни истории около нейното създаване. Изложбата „Преди Гутенберг и след това” впечатли шуменци с интересните факти по темата за появата на човешката писменост и развитието й през хилядолетията – от първобитното общество, през Месопотамия, Древен Египет, Китай, Елада и Рим, през Средновековието и Ренесанса до наши дни.

Шуменци и гостите на града, посетили библиотеката на 31 май, имаха възможност да разгледат още изложбата „Библиотеката през фотообектива”, разказваща в цветни и черно-бели фотоси основни моменти от историята на институцията, като и две фотодокументални изложби – „Нобеловите лауреати за литература 1901-2018”, представяща 114-те носители на Нобеловата награда за литература от учредяването й до днес и дванадесетте известни към момента български автори с номинация за наградата, и „Българската история в художествено слово и образ”, разказваща за знакови личности и събития от българската история чрез текст и художествени колажи от произведения на българската литература, живопис и иконопис, произведения на художествената миниатюра, на скулптурата, архитектурата и художествената фотография. Любопитни за посетителите бяха и кътът с ретротехника и прожекциите на диафилми.

За гостите на библиотеката организирахме и традиционните за инициативата кинопрожекции – научнопопулярни филми на режисьора Мая Вапцароваи игралния филм„Бохемска рапсодия”, както и фензони с художествена литература на писатели, отличени с Нобеловата награда за литература, и с биографична литература за известни политици, исторически личности, художници, артисти, музиканти, спортисти и др. Част от програмата на Нощта бяха още специално организираните приложно ателие за арттерапия и работилница за изработване на бижута, благотворителните базари с издания на библиотеката и отчислени от фондовете й стари книги и списания, както и традиционните атрактивни обиколки на библиотечните книгохранилища.

На по-малките си читатели предложихме забавления с Face Art, оцветяване на любими приказни герои и на декоративни фигурки и кино с пуканки.

По традиция в шестото издание на Нощ в библиотеката наградихме най-активните си читатели в следните категории:

В Отдел за възрастни:

Мария Теохарова в категория „Най-четящ читател за 2018”;

Розета Василева и Станимир Станимиров в категория „Най-четящо семейство за 2018”;

Галина Пенкова-Котева в категория „Най-усмихнат читател”;

Любен Панев в категория „Уикенд читател”;

Милена Димитрова в категория „Най-активен дарител”;

Маргарита Чанкова-Тракийска в категория „Читател доброволец”;

„Лавена” АД в категория „Успешно сътрудничество”;

 „Алкомет” АД в категория „Дарител на библиотеката”.

В Детски отдел:

Християна Стойчева и Радина Лазарова в категория „Най-четящо дете”;

Йово Иванов в категория „Най-любопитно дете”;

Мерт и Семих Ахмед Мустафа в категория „Най-четящо семейство”;

Антоанета Леваневска в категория „Най-активен дарител”;

IVа клас от НУ „Княз Борис І” с класен ръководител Петя Петрова в категория „Партньор на Детски отдел за насърчаване на четенето”;

ІІб клас от ІІ ОУ „Д-р Петър Берон” с класен ръководител Анелия Веждарова в категория „Успешно сътрудничество”.

03 June 2019