Хайгашод Агасян с концерти в библиотеката

Композиторът Хайгашод Агасян – автор на театрална, филмова, детска и популярна музика, гостува в Шумен по покана на библиотеката с два концерта – за малките и по-възрастните си почитатели.

Хайгашод Агасян е възпитаник на Национално музикално училище „Любомир Пипков” и на Българска държавна консерватория, където завършва специалност „Виола” и майсторски клас по камерна музика. През 1977-1980 г. специализира камерна музика и в Унгария и Франция. От 1979-та е оркестрант в Народния театър за младежта, а от 1991 г. е оркестрант и композитор в театър „Възраждане”; свири и в различни симфонични и камерни оркестри. Заедно с Юри Ступел, Кристиян Бояджиев и Георги Денков участва във вокално-инструментална формация „Асоциация” – изпълнителска група от композитори с концертни изяви в редица европейски страни.С Юри Ступел участва и в дует „Българче”. Активно работи и с известния поет и драматург Недялко Йорданов – участва в много от постановките му като композитор и актьор, пише песни по негови стихове, акомпанира му на концерти в България и зад граница.

От 1981 г. до днес музиката на Хайгашод Агасян е многократно награждавана в конкурси и фестивали, сред които „Златният Орфей”, „Сребърен Ерос”, „Бургас и морето”, Младежки конкурс за забавна песен, международен конкурс „Gala Star Melody” – Букурещ и др., а „Тийнейджърска песен”, изпълнена от Стефка Оникян, през 1997-ма му носи първа награда в радиоконкурса „Пролет” на БНР и Наградата на ООН. Хайгашод Агасян е носител и на наградата на Фондация „Маестро Димитър Вълчев” за музиката към спектакъла „Умник над умници, юнак над юнаци”. Удостоен е с орден „Св. св. Кирил и Методий” – I степен, за заслуги в областта на изкуството и образованието, както и с  почетното звание „Следовник на народните будители” от Съюза на народните читалища. През 2013 г. Арт Академията към радио Класик ФМ му присъжда наградата и званието лауреат на „Златно перо” за принос към българската култура, а през 2016-та е удостоен от Министерството на Диаспората на Република Армения с медал на името на великия арменски композитор Гомидас Вартабед за принос във връзка с признаването от българския парламент на геноцида над арменския народ.

Гостуването на Хайгашод Агасян бе осъществено с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД.

14 May 2019