Максим Бехар: „Не политиката, бизнесът ще направи света по-добър”

Максим Бехар е роден в Шумен и в детството си, както и в определени години след това живее в родния град. Не е добър ученик и за да не се шляе по улиците, по настояване на баща си преди и след казармата – общо пет години, работи като шлосер. След това завършва инженерна икономика и международни икономически отношения в Икономическия университет в Прага, а впоследствие през годините – пълната корпоративна програма по японски стил на мениджмънт AOTS в Център Кеншу, Йокохама, Япония; обучение по реклама към Американската агенция за международно развитие, както и курс по изпълнителен мениджмънт в Тихоокеанския институт на Лу Тайс в Сиатъл, САЩ. Независимо от солидното образование и постигнатите безспорни успехи, както преди, така и сега известният днес бизнесмен и водещ експерт в световната PR индустрия оценява шлосерския си период в завода като „пет супер години”, за които днес му напомня малкото сувенирно менгеме.  

Освен менгемето, при срещата си с шуменци в библиотеката Максим Бехар сподели, че ревниво пази и пишещата си машина „Марица 22” – спомен от кариерата му на журналист, която започва още в студентските му години. В периода 1985-89-та той е кореспондент на в. „Работническо дело” в Шумен, а в следващите две години на същото издание във Варшава. В периода 1992–1994 г. е заместник-главен редактор на в. „Стандарт”. Макар и с дългогодишен опит в медиите както в България, така и в Чехия и Полша, Максим Бехар не остава в активната журналистика. Доверява се на думите на Чърчил, че с  журналистика може да постигнеш много, стига да знаеш кога да се откажеш от нея, и напуска в точния за него момент. Днес Максим Бехар признава, че вече не чете вестници, и е убеден, че вестникарският пазар у нас е на дъното, защото за разлика от Западна, а и Централна Европа, в България вестниците „не се издържат от реклами, а от дотации, съсредоточени са в определени ръце, за да изразяват определена гледна точка”. Бъдещето за известния журналист от недалечното минало е в социалните медии – те са предпочитани от рекламодателите, защото са общодостъпни и информацията в тях мигновено може да достигне до всеки човек. По думите на Бехар още отпреди петнадесет години през 2025-та ще излезе последният вестник, а що се отнася до социалните медии – „форумите с анонимните коментари ще си отидат с времето и ще останат тия онлайн медии, които са прозрачни, защото същността на медията е да е независима или поне безпристрастна”. Иначе годините от журналистическата си кариера Максим Бехар оценява като най-романтичните и най-интересните – всяка неделя той и съмишлениците му от клуб „Перестройка” се събират в сладкарница „Днепър” в Шумен, за да планират така дългоочакваната промяна, а друг е въпросът, по думите му днес, дали се случва това, което са очаквали и искали; пак в журналистическия си период като кореспондент три години живее във Варшава и това е възможността му да се промени, да разбере „какво е пазар, конкуренция и свободни по дух хора”. 

В средата на 90-те на миналия век Максим Бехар се разделя с журналистиката и започва бизнес, по думите му, отникъде – единствено със съзнанието, че трябва да прави нещо, за да се прехранва, с един компютър, закупен изгодно срещу 400 долара, защото на продавача му трябвали пари за подарък за 8 март, и с една малка кухничка, наета за бизнес помещение. Така стартира бизнесът на Максим Бехар, а успехът му днес потвърждава правдивостта на любимото му житейско правило: „Ако мечтите ти не те плашат, значи не са достатъчно големи”. Днес, 25 години по-късно, основаната от Бехар през 90-те години компания M3 Communications Group, Inc. е сред водещите в Европа в областта на публичните комуникации, като през 2011-та е обявена от Holmes Report за „Най-добра PR агенция в Източна Европа”. Зад този успех безспорно стои и философията на Бехар: „PR-ът – това е да казваш истината, но по начина, по който хората да я разбират.”

Част от кариерата на Максим Бехар са и много други бизнес начинания и лидерски позиции. Той е основател на M3 Communications College – първия и единствен лицензиран колеж в България за обществени проучвания и комуникация, асоцииран с Манхатънския институт по мениджмънт в Ню Йорк; основател, заедно с бившия губернатор на Невада Боб Милър, на Miller & Behar Strategies – най-голямата българо-американска консултантска компания за насърчаване на американските инвестиции в България и за информиране на българските предприемачи за бизнес средата в САЩ; председател на офисите в София и Прага на международната PR корпорация Hill+Knowlton Strategies, чийто клиенти са световноизвестни фирми от различни области като енергетика, финанси, технологии и др.; председател на Управителния съвет на Световния комуникационен форум в Давос, Швейцария; основател и председател на Българско-полския бизнес клуб; член-основател на Съвета на настоятелите на Фондация „За нашите деца” и др. През годините е президент на световната асоциация на PR агенциите (ICCO) – най-голямата и най-влиятелна в света организация за професионалисти и практици в сферата на публичните комуникации; председател на Управителния съвет на Българската асоциация на PR агенциите; член на Управителния съвети изпълнителен директор на Българския инвестиционен форум. Инициатор е за основаването на Националната асоциация на журналисти за Европейския съюз и на Българската асоциация на рекламните агенции и специалисти. Г-н Бехар е и в управителните съвети на Българския форум на бизнес лидерите, на Атлантическия клуб в България, на Фондация „За нашите деца” и на редица други неправителствени и бизнес местни и международни организации.

Максим Бехар е обиколил над четиридесет страни по света, но и до днес за него „няма друга държава като България, а хората й са чудесни и са най-ценният й капитал”. Той никога не забравя и родния Шумен. Напуснал е града отдавна, но определя себе си като „шуменец за цял живот” и неслучайно през 2006-та, в най-голямата криза, инициира форума „Инвестирайте в Шумен”.

Лидерските позиции на Максим Бехар в глобалния бизнес му дават шанса да стисне ръцете на световни лидери както в бизнеса, така и в политиката – монарси, конгресмени, политици от висшите ешелони на властта. Но по отношения на политиката той е категоричен: „Политическата система, която по някаква причина все още наричат демокрация, не работи. Никъде! И в България не работи! В политиката отиват хора, които на друго място не могат да успеят, неуки хора, които нямат идеи и търсят начин за някаква далавера. И ако всички ние забравим за политиката и акцентираме на това как да печелим, да привличаме партньори, светът ще стане по-добър.” Вярва и в по-доброто бъдеще на България, както и в това, че то е в ръцете на образованите млади хора с чисти, необременени от политиката мозъци. Срещата с Максим Бехар бе осъществена с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД и в рамките на традиционно организираните от библиотеката представяния на значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура.

10 April 2019