„Преходът такъв, какъвто го видях и усетих!”

Младото поколение няма политическа култура, няма никаква представа за случилото се преди и след преломната 1989 г., поставила началото на т.нар Преход и на стартиралите с него големи промени в политическия, икономическия, социалния и културния живот на страната ни. С тази констатация започна разговора си с шуменци в библиотеката Милен Рашков и поясни, че това, заедно с факта, че три десетилетия по-късно все още липсват изчерпателни анализи на събитията, го е мотивирало да напише книгата си „Преходът такъв, какъвто го видях и усетих!”. Книгата представя гледната точка на своя автор за основните събития в периода от 10 ноември 1989-та и началото на Прехода до 1 януари 2007 г., когато, поне протоколно, с приемането ни в Европейския съюз Преходът би трябвало да е приключил – разказва за някои от най-емблематичните митинги, като този от 14 декември 1989-та; за гражданското неподчинение от 1990-та или Градът на истината и подпалването на Партийния дом през същата година; за протестите срещу правителството на Жан Виденов и щурмуването на Парламента на 10 януари 1997 и много други. Книгата разказва и за някои от най-емблематичните фигури на Прехода – за Иван Костов, който по думите на автора, убива синята идея, за Ренета Инджова, която, пак по наблюденията на автора, е единственият политик от този период, който, макар и да управлява само три месеца, показва нагледно как държавата, ако поиска, може да се справи с проблемите и организираната престъпност и който излиза от властта с много по-висок рейтинг отколкото при встъпването в нея, и за много др.

Милен Рашков e роден в Шумен. Завършил е ядрена енергетика в Техническия университет в София и обучение по информация и връзки с обществеността към Висшето военно училище по артилерия и противовъздушна отбрана в Шумен. Има и следдипломна квалификация „Мениджмънт на търговската дейност” от Стопанска академия „Димитър Ценов” в Свищов. В момента живее в Козлодуй и работи в „АЕЦ Козлодуй” ЕАД.

Макар и по професия да е инженер, авторът на „Преходът такъв, какъвто го видях и усетих!” живо се интересува и от политическата обстановка в страната. Участва в PR екипите на десни партии и коалиции в три успешни предизборни кампании за кмет на община. Активен е и в социалните мрежи със статии и анализи за политическите процеси в страната. 

10 April 2019