100 години Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”

От
05.10.2022
17:30
РБ Шумен
До
07.10.2022
13:00

В дните 5-7 октомври ще се състоят заключителните събития, с които през настоящата 2022 г. Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” отбелязва своя 100-годишен юбилей. 

Началото на празничната програма e на 5 октомври, когато в 17:30 ч. при свободен вход ще бъде открита фотодокументалната изложба „Моите съвременници : Литературните приятелства на Стилиян Чилингиров”. Изследвайки част от документалното наследство, оставено от патрона на Шуменската библиотека – писателя и общественик Стилиян Чилингиров, изложбата разказва за известни и по-слабо познати личности от литературния и културния живот на България през първ. половина на XX в., личности, с които Чилингиров е поддържал приятелски, литературни или обществени връзки.

Акцентът в празничната програма е на 6 октомври, когато за своите гости библиотеката организира представяне на документалния филм „Пазител на духа и знанието : Шуменската библиотека „Стилиян Чилингиров” на 100 години” и дискусионна среща, посветена на четенето, с участието на историка проф. Петър Стоянович, проф. Диана Борисова – преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, доц. Юрий Проданов – преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски”, психотерапевта доц. д-р Румен Бостанджиев, психолога и консултант по библиотерапия Минчо Николов, Светлозар Желев – директор на Националния център за книгата в НДК, Александър Кръстев – създател на платформата „Аз чета” и дигитална агенция „BookMark”. 

Събитието в празничната програма, организирано както за гостите на библиотеката, така и за шуменската общественост, е светлинно-музикалният спектакъл, обединяващ най-новото „Меджик лазер шоу” на „Дани лазер шоу” и Маг Икар и ефектните музикални интерпретации на пловдивския квартет „Интро”. Зрелищният спектакъл с ефектно синхронизиране на звук и светлина ще започне в 19:30 ч. на 6 октомври пред централния вход на библиотеката. На 7 октомври библиотеката организира програма за своите гости.

На 6 и 7 октомври РБ „Стилиян Чилингиров” няма да работи с читатели.