Разкази за Китай и Филипините

11.04.2023
17:30
РБ Шумен

Среща с Наталия Бояджиева и разказите ѝ за света

Наталия Бояджиева е филолог, възпитаник на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”; преподавател по български език и литература и журналист на свободна практика. Превежда от руски, полски, английски и италиански език.

В първата си книга „Светлината на Изтока” Наталия Бояджиева събира 48 репортажни разказа за Китай, където живее три години. Разказите, определени от самата нея като нравописи, отвеждат в    старите столици Сиан и Нандзин, в съвременната – Пекин, в родното място на Конфуций – Цюфу; предават вълшебството на водните градове по река Яндзъ – Уджън, Ситан и Ханджоу, дават възможност на читателя да изкачи свещените планини Тайшан и Луошан така, както са го правили и китайските императори.

Документалните разкази във втората й книга – „Лицата на Филипините”, потапят в местната култура на архипелага в Тихия океан и представят любопитни моменти от двегодишния й престой тук. В книгата Наталия Бояджиева разказва за висящите ковчези на Сагада, изкачванията по склоновете на неземно красивия вулкан Пинатубо и до върха на Ангоно с древните му скални рисунки, срещите с коренното население аета, почти осъществената среща високо в планината с човекоядци.