Среща с Виктория Бешлийска и романа ѝ „Сърце”

23.03.2023
17:30
РБ Шумен

„По обед над упоената тишина в скалите се понесе медоточна песен. Монасите завършваха обедната служба с красиво песнопение. Добрана се заслуша, сетне отвори прозорчето на магерницата, за да чува по-добре, и с благоговение потъна в меките звуци. Отдавна нищо не бе се докосвало с такова изящество до слуха й, до цялото й същество. Мелодията правеше скръбта й поносима и сладка. Гласовете извисяваха горестта от живота до любов към Бога. Колко обширно бе човешкото сърце, какъв огромен и тежък съсъд, изпълнен със самозаблуда и откровения, печал и кротка радост, мислеше си Добрана.”

Из романа „Сърце”

Виктория Бешлийска е сред най-талантливите и обичани съвременни български автори. И двата й романа – „Глина” и „Сърце”, са едни от най-четените книги в България за последните години и от момента на излизането си печелят заслужени отличия – Избор на книжарите на книжарница „Хеликон” за 2021 г., Избор на читателите на предаването „Библиотеката” по БНТ за 2021 г. и Европейска награда за дебют на Еврокон 2022 (за романа „Глина”) и Избор на книжарите на „Хеликон за 2022 г. (за „Сърце”). Виктория Бешлийска е носител и на наградата „Най-четен съвременен български автор” за 2022 г. на Столична библиотека.

Писателката е автор и на „Словник” – самобитен дневник с деветдесет архаични български думи и място за личните бележки на всеки, който вярва, че писането има пречистваща и преобразуваща сила. Автор е и на блога „По дирите на думите”. Представящ пътешествия и интересни ежедневни моменти, както и благозвучието и красотата на старите български думи, блогът вече има хиляди последователи във Фейсбук.