Палми Ранчев с премиера на поетична книга и роман 

06.04.2023
17:30
РБ Шумен

Книгата с избрана поезия „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства” и романът „Хаосът в играта на джаги” са двете заглавия, които Палми Ранчев ще представи в Шуменската библиотека. 

Палми Ранчев е известен белетрист, поет и сценарист, познат у нас и със спортните си постижения. През годините публикува поезия и проза в периодични издания като в. „Пулс”, в. „Литературен форум”, „Литературен вестник”, списанията „Сезон”, „Пламък”, „Съвременник” и др. и издава сборниците с разкази „Трудно дишане”, „Малко късмет за по-късно”, „Боксьори и случайни минувачи”, „Тази вечер нищо не е случайно”, поетичните книги „Манхатън, почти събитие”, „Хора и неща”, романа „Анонимни снайперисти” и др. Сценарист е на игралните филми „Едно пътуване до хоризонта” и „Малко късмет за по-късно”. Автор е и на радиопиесата „Не те виждам”. Негови произведения са превеждани на английски, испански, немски, сръбски, турски, унгарски, френски и други езици.

Творчеството му е отличено с престижни награди, сред които трета награда на Националния конкурс за разказ на спортна тема (1977), наградата „Южна пролет” (за „Манхатън, почти събитие”, 1994), награда за проза на изд. ПАН-ВТ (2000), наградата „Дъбът на Пенчо” (2008, за поезия) и др. Палми Ранчев е сред носителите на наградата за източноевропейска литература „Bank Austria” (2008).