Днес

Ден със събитие

Почивен ден

Санитарен ден

Олег Ковачев

Начало 9 Програми 9 Олег Ковачев

Творческа среща с актьора, режисьор, сценарист и оператор Олег Ковачев, 23 октомври 2017 г.

На 23 октомври, от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” гостува българският актьор, режисьор, сценарист и оператор Олег Ковачев. Освен разговора с твореца, програмата на вечерта включва и представяне на документалните филми под негова режисура „Киното срещу властта” и „Незавършен разговор с Калата”.

Събитието е по инициатива на СНЦ „Мисия Култура” и Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” и е първото от поредицата срещи със значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура. 

Олег Ковачев, син на големия български режисьор и оператор Христо Ковачев, прави първите си стъпки в киното едва десетгодишен, когато става звезда във филма „Рицар без броня”, а след това и в още пет филма, сред които „Най-дългата нощ”, „На всеки километър”, „Най-добрият човек, когото познавам”. Години по-късно завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” със специалност „Операторско майсторство”. След това работи в Студия за игрални филми „Бояна” и Студията за научнопопулярни и документални филми „Време”. Създател е на Детско АРТстудио „Малки таланти ОК”.

Като оператор е заснел 25 документални филма; автор е на десет други. Като режисьор, сценарист и оператор има общо над 50 филма, като сред най-значимите му режисьорски филми са “Балада за Гунди”, “Миг бяла светлина”, “Фонтанки”, “Бисери”, “Общежитие”, “Душата”. Работата му е оценена с филмови награди в Италия, Финландия, Полша, Русия, Франция. Сред признанията в България са Награда за дебют в документалното кино на Съюза на българските филмови дейци за филма „Душата” (1986); Награда за режисура на Фестивала на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ за филма „245.5“ (2009); Награда за най-добър филм на спортна тематика на Българския олимпийски комитет за филма „245.5“ (2011) и др.

“Киното срещу властта” – нов документален филм на режисьора Олег Ковачев, който разказва за забранените филми на социализма; за цензурата, налагана върху българското кино през този период.

 „Незавършен разговор с Калата” – документален филм на журналиста Петя Тетевенска и режисьора Олег Ковачев за големия български актьор Георги Калоянчев.

Идеята на авторите е да направят филм за обикновения, човешки път на един необикновен актьор, а и да зарадват Калата за рождения му ден – на 13 януари 2013-та той е  щял да навърши 88 години. Георги Калоянчев почива по време на снимките и оттук заглавието на лентата, която предлага последните интервюта, направени с актьора и семейството му – толкова, колкото екипът е успял да запише, почти без да монтира и съкращава; във филма с откъси са представени и великите роли на Калата.