Днес

Ден със събитие

Почивен ден

Санитарен ден

book-cover

Наполеон за Наполеон

Съмърсет де Шер

През времето на шестгодишното си заточение на остров Света Елена, от Ватерло смъртта си през 1821 г., Наполеон диктувал на генералите, придружили го в неговото изгнаничество, своите мемоари, бележки, писма и военни коментари. Впоследствие той ги редактирал собственоръчно.

Наполеон използвал годините на своето пленничество, за да обясни писмена форма мотивите, убежденията и съмненията, определяли неговите действия; да анализира своята стратегия, трансформирала Френската революция в Първата империя, както и тактиката с която той превръща своята Велика Армия в инструмент за завладяването на Европа. Той описва своето достойнство, но бедняшко детство на Корсика, започнало през 1769 г. в Аячо. Отбелязва постъпването си на 10-годишна възраст в Бриенското военно училище и разказва за своя младежки ентусиазъм към Революцията, помрачен от Терора, на който става свидетел.

Произведен в бригаден генерал на 24 години, след падането на Робеспиер Наполеон е арестуван и затворен, впоследствие освободен благодарение на добрите връзки на семейството. Низвергнат и с мизерни доходи, той планира да предложи военните си услуги на султана в Турция, когато роялистите в Париж обсаждат Конвента. Намесата на Наполеон ликвидира бунта, след което той е възнаграден с поста главнокомандващ на Вътрешната армия. Това събитие отваря пътя на кариерата му на пълководец и на неговия възход към властта.

Съставителят на настоящата книга Съмърсет де Шер е включил най-интересното от трите тома материали, диктувани от Наполеон на Света Елена, както и от неговите четиритомни “Мемоари”, издадени през 1823 г.

В интерес на достоверността разказът се води в първо лице, вместо, както е в оригиналния текст, в трето. Резултатът е завладяващо повествование, описващо живота на Наполеон с негови думи, от детството му на Корсика до поражението при Ватерло през 1815 г. Тук могат да се прочетат лични и интимни подробности, като проблемите с братята и развода с Жозефин, примесени със сведения за въстанието на Тусен – Лувертюр или отстъплението от Москва. Близо 100 подбрани репродукции превръщат книгата в детайлна и богато илюстрирана автобиография на един от най-знаменитите персонажи на световната история.

Съмърсет де Шер (1911-1995) е известен писател и експерт, автор и трудове за Наполеон и Цезар, редактирал Наполеоновите мемоари за изданието от 1945 г. и “Коментарите” на Юлий Цезар през 1951 г. Първата му авторска книга “Неизбежна буря” излиза през 1930 г., докато той е още студент в Оксфорд. “Наполеон за Наполеон” отбелязва неговата 60-годишна литературна дейност.