Мустафа Чаушев

Начало 9 Програми 9 Мустафа Чаушев

Гостува естрадният изпълнител Мустафа Чаушев, 13 април 2018 г.

Мустафа Чаушев, определян като българския Шарл Азнавур, е легенда в българската поп музика; немалка част от песните му са композирани от Тончо Русев и немалка част от тях стават шлагери. Стотиците хитове в забележителната кариера на Мустафа Чаушев са включени в над двадесет албума, три от които – „Злато мое” (1986 г.), „Обич моя” (1988 г.) и „Мъко моя” (1990 г.), достигат невиждани тиражи в страната и чужбина и са съответно златна, платинена и диамантена плоча. „Мъко моя” е първата диамантена плоча в България. Мустафа Чаушев е носител и на множество престижни награди и отличия, сред които първа награда на първото издание на фестивала „Бургас и морето” (1973 г.), първа награда и награда на публиката на фестивала „Песни за Варна” (1974 г.), трета и втора награда на радиоконкурса „Пролет” (съответно през 1972 и 1974 г.). През 2001 г. е обявен за Почетен гражданин на турския град Орхангаза, а през 2010-та – за Почетен гражданин на Шумен за изключителни заслуги към естрадната музика, разпространението на българската песен в страната и чужбина и във връзка с неговата шестдесетгодишнина. През 2010-та е удостоен с награда „Златна лира” на Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторски права, през 2013-та – с награда „Златен век” – печат на Министерството на културата на Р България, а през 2016 г. – с Наградата на Клуба на илюзионистите в България за изключителен принос в областта на българската популярна музика и култура.

Мустафа Чаушев е роден на 10 април 1943 г. в Шумен. През 1968 г. заедно с Мими Иванова, Йордан Марчинков, Ангелина Баева и Петър Чернев завършва първия випуск на Естрадния отдел на Държавната консерватория в класа на Ирина Чмихова, като още по време на следването си осъществява първата си концертна проява – в Шумен, първото си турне – в Сърбия, и първите си записи в Българското национално радио. На голямата сцена дебютира през 1969 г. и от тогава до края на активната си кариера реализира множество турнета както в страната, така и в Сърбия, Чехия, Полша, Турция, Мароко, Тунис, Алжир, Куба и всички съветски републики. През 1975 г. участва и в най-големия форум в Европа по това време – „Шлагерфестивал” в Дрезден.

Мустафа Чаушев е сред учредителите на Европейската агенция за изпълнителските, продуцентските и авторските права и години наред работи по усъвършенстването на Закона за авторското право и сродните му права, както и за подобряване положението на бедстващи музиканти и подпомагане на младите изпълнители. 

Срещата с Мустафа Чаушев се осъществява с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД и в рамките на традиционно организираните от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” срещи със значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура.