Китай и Филипините през очите на Наталия Бояджиева

Начало 9 Новини 9 Китай и Филипините през очите на Наталия Бояджиева

Наталия Бояджиева живее три години в Китай и две във Филипините и това й позволява да се потопи в света на местните хора – в техния бит, нрави, обичаи, традиции, и да натрупа впечатления, които споделя в книгите си „Светлината на Изтока” и „Лицата на Филипините”. И в двете издания акцент са не обичайните туристически обекти и маршрути, а вътрешният свят на човека и вглеждането в традициите и местата, които са важни за местните общности, сподели авторката при гостуването си в Шуменската библиотека.

Четиридесет и осемте разказа за Китай в „Светлината на Изтока” отвеждат в старите столици Сиан и Нандзин, в съвременната Пекин, в родното място на Конфуций – Цюфу; предават вълшебството на водните градове по река Яндзъ – Уджън, Ситан и Ханджоу, дават възможност на читателя да изкачи свещените планини Тайшан и Луошан така, както са го правили и китайските императори. Документалните разкази във втората й книга – „Лицата на Филипините”, потапят в местната култура на архипелага в Тихия океан, като разказват за висящите ковчези на Сагада, за изкачванията по склоновете на неземно красивия вулкан Пинатубо и до върха на Ангоно с древните му скални рисунки, за срещите с коренното население аета и почти осъществената среща с човекоядци високо в планината.

Наталия Бояджиева е филолог, възпитаник на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”; преподавател по български език и литература и журналист на свободна практика. Превежда от руски, полски, английски и италиански език.

Автор на видео материала: Антоний Димов