Днес

Ден със събитие

Почивен ден

Санитарен ден

Изложба „Шипченската епопея през погледа на участника в Българското опълчение Стефан Кисов”

Начало 9 Новини 9 Изложба „Шипченската епопея през погледа на участника в Българското опълчение Стефан Кисов”

Изложбата, организирана от Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа” – Казанлък и представяща епичните боеве за Шипка по време на Руско-турската освободителна война от 1877–1878 г. през погледа на командира на Трета рота от Трета опълченска дружина Стефан Кисов, може да бъде разгледана в библиотеката до 14 март.

Текстовете на изложбата са откъси от книгата на прапоршчик Кисов „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877–1878”, считана за едно от най-ранните и достоверни описания на войната от очевидец на военните действия, а за илюстративен материал са използвани гравюри и рисунки от Иллюстрованная хроника войны, Русско-турецкая война в картинах, The Graphic, Le Monde illustré и др.

Стефан Кисов е бесарабски българин – роден е в Болград, а родителите му са преселници от гр. Елена. През 1876 г. завършва Военното пехотно училище в Одеса и се записва доброволец в Сръбско-турската война от 1876, по време на която е командир на Трета рота на Втори батальон на Руско-българска бригада. По време на Руско-турската война от 1877–1878 г. прапоршчик Кисов се отличава в сраженията при Стара Загора като един от спасителите на Самарското знаме, в епичните боеве на Шипка и в разгрома на турската армия при Шейново. Участва и при разбиването на черкезките и башибозушките сили при с. Садово и с. Кадърфакли (дн. Везенково). Награден е с руски орден „Св. Владимир” – IV степен. След войната служи като офицер в новосъздадената Българска армия. По време на Сръбско-българската война от 1885 г. е командир на Брезнишкия отряд и герой в боя при Брезник. На 6 ноември 1885 г. край Брезник се провежда едно от най-важните сражения в Сръбско-българската война. Отрядът на капитан Кисов, част от II Струмски пехотен полк, отстъпва пред сърбите с цената на многобройни жертви. Сражението обаче забавя фатално с един ден Моравската дивизия и тя не само не успява да стигне навреме за битката при Сливница, но е разбита и отхвърлена далеч от фронтовата линия.
За проявено командирско умение и лична храброст Стефан Кисов е награден с орден „За храброст” – IV степен. След края на войната е назначен за командир на I Софийска пехотна бригада. Заради неодобрението на русофобската  политика по време на Регентството (1886–1887) е уволнен от армията. Умира на 24 ноември 1915 г. в София.