Изложба на Валерий Желязков и Атанас Атанасов

Начало 9 Новини 9 Изложба на Валерий Желязков и Атанас Атанасов

Експозицията от единадесет скулптурни творби на Валерий Желязков и девет живописни платна на Атанас Атанасов е първата съвместна изява на двамата известни шуменски художници и успешно изпълнено артистично предизвикателство – ярките акрилни бои на големите и разнообразни формати на Атанас Атанасов хармонично се редуват с елегантните силуети на малките бронзови пластики на Валерий Желязков.

Картините на Атанас Атанасов демонстрират афинитет към ярките тонове и централните, преднамерено статични композиции, като колоритът им е основан на експресионистичното съжителство на чистите цветове, понякога смесени директно върху платното и създаващи особено наслагване. Едновременно с това абстрактните образи на акрилните пана са обогатени с рисунъчни елементи, разгръщайки се от знака към разказа.

Пластиките на Валерий Желязков хармонират с картините на Атанас Атанасов, излъчвайки характерната за творбите на скулптора елегантност, лиричност и топлота. Комбинирани с камък и дърво, малките бронзови пластики са ефирни и леки, а скулптурните образи задават основните мотиви на експозицията – финес, красота, музикалност.

Експозицията – своеобразна визуализирана музикална композиция, в която двамата автори се допълват един друг, може да бъде разгледана в Изложбена зала на библиотеката до 13 май.