Изложба за дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София

Начало 9 Новини 9 Изложба за дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София

Експозицията, резултат от съвместната работа на държавните архиви на Турция и България и съдействието на Посолството на Р Турция у нас, представя краткия, но наситен със срещи и впечатления период от 27 октомври 1913 г. до 2 февруари 1915 г., когато Ататюрк е военен аташе в София. Той пристига в България години преди да оглави парламента на новата Република Турция през 1920 г. и месеци след като страната му се включва в Първата световна война, вече подполковник, получава заповед да се върне в Истанбул.

В изложбата са включени документи за назначаването на Ататюрк като военен аташе и командващ на една от дивизиите в турската армия, военната му биография, доклади до османския генерален щаб и др., като някои от документите се представят на общественото внимание за първи път.

Създателят на Турската република и архитект на турско-българското приятелство Мустафа Кемал Ататюрк влага много усилия в развитието на добросъседството и приятелските взаимоотношения между България и Турция, като се започне именно от годините, през които той е бил в София. Няма да е погрешно, ако кажем, че прекараното време тук го вдъхновява за социалните и културните реформи, които той осъществява впоследствие в модерна Турция, а отношението му към България най-добре е синтезирано в неговите думи: „Който е против България, той е и против Турция” – това каза при откриването на изложбата г-жа Сенем Гюзел, генерален консул на Република Турция в Бургас. Г-жа Гюзел подчерта значимостта на експозицията предвид и това, че през настоящата година се честват 100 години от създаването на Турската република.

Сред официалните гости на събитието бяха още г-н Румен Борисов – зам.-председател на Държавна агенция „Архиви” в София, г-н Любомир Христов – кмет на община Шумен, и г-н Христо  Павлов –зам.-областен управител на област Шумен. Фотодокументалната изложба „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 г. – 02 февруари 1915 г.)” може да бъде разгледана в Изложбена зала на библиотеката до 31 март.