Днес

Ден със събитие

Почивен ден

Санитарен ден

book-cover

Градежът

Мина Кръстева

„Градежът“ на Мина Кръстева е хубава книга, която привлича вниманието ни с личността, за която авторката си е поставила задача да ни разкаже. И е нейна заслуга, че спирайки вниманието си върху Уста Колю Фичето, тя съумява да ни представи времето, когато се възражда българският дух. Когато се събужда и избуява творческия дух на българина, за да се слее с друг един извечен устрем – към свобода! Тези две неща авторката е успоредила в книгата и ни убеждава чрез словото си във възрожденското единение на българите. Всичко това – чрез разказа за пътя, извървян от Уста Кольо, чиито огромен талант, трудолюбие и познание го издигат като един от най-големите и уважавани строители на онова време.

Разбира се, наред със живописното и достоверно представяне на творческия път на героя си, авторката внимателно и деликатно е съумяла да ни въведе и в неговия интимен свят, изпълнен и с горчивини, и с човешки драми и трагедии. Успява да ни развълнува и с разказа си да ни убеди във връзката на всеки духовен талант с неизбежния му дял в постигане на по-висша свобода – национална.

Мина Кръстева не крие преклонението си пред Уста Колю Фичето. Описанието ѝ е емоционално и това си преклонение и вълнение тя съумява да предаде на читателя. „Градежът“ е хубава книга, деликатно заредена с топъл патриотизъм и крехка носталгия по далечното време на Уста Колю Фичето.“
Ваньо Вълчев – редактор